top of page

Girisimciler Icin Sunum (Public Speaking) Onerileri

Kabul etmem gerekir ki, otuz yili askin otelcilik kariyerimden sonra farkli birsey yapip kendi isimi kurma karari verdiğimde yasadigim en buyuk problem, isimi geliştirmek için normalde sadece koordine ettiğim ve birebir ilgilenmediğim pek sok seyi kendi basima yapma zorunlulugum oldu.


Yaptigim isi ve kendimi tanıtmak ve isimle ilgili yeni bir cevre oluşturmak için toplantılara katılıp konuşmalar ve sunumlar yapmak günlük hayatimin bir parcasi olmaya basladi.

Arastirmalara gore insanlarin 75%’inden fazlasi için sunum yapmak ya da topluluk onunde konuşmak en cok korktuklari seylerin basinda geliyor.


Peki ya siz, siz nasıl hissediyorsunuz?


Cocukken okullardaki müsamerelere katilip oynamak veya ozel günlerde siir okumak hepimizin yaptigi birsey değildir. Bazilarimiz daha cesaretli ya da dogustan bu tip aktivitelerde daha basarilidir.


Bu demek değil ki bu ozellik sonradan kazanılamaz. Pek cogumuz bu korkumuzu kendi isimizi acana ya da sirket içerisinde belli bir noktaya gelinceye kadar farketmez. Farkettigimizde de ya kendimizi isin ortasinda bulup zorunlu olarak yapmaya ya da mumkun olduğunca kacinmaya calisiriz.


Ancak isinizi büyütmek, yeni müşteriler bulmak ve onunuze gelen firsatlari değerlendirmek soz konusu olduğunda, konuşma ve sunumlar yapmaktan kaçamazsınız.


Topluluk onunde konuşmaya cekinen ve her sunum kelimesi duyduğunuzda soğuk terler doken biriyseniz; size bes adimda bu korkunuzu kontrol etme ve kendine güvenli konuşma yapma üzerine önerilerim var;


1.Alistirma yapmak için onunuze gelen her sansi değerlendirin


Once kabul etmeniz gerekir ki pratik yapmadan bir sunum yapmaya girişmek tum ozguveninizi zedeleyeceği gibi potansiyel bir isi kacirmaniza da neden olabilir. Size tavsiyem kurs ve etkinliklere katilip yeni teknikler öğrenmeniz ve bunlari pratikte uygulayarak kendinizi geliştirmenizdir.


Bu konuda benimde düzenlediğim “Topluluk Onunde Konusma Sanati” ya da “Is Hayatinda Sunum Teknikleri” eğitimlerine katılabilirsiniz. Boylece güvenli bir ortamda eksiklerinizi görme, ogreneceginiz tekniklerle beraber bu eksiklikleri tamamlama ve bol bol alistirma yapma sansiniz olacaktır.


Bunun haricinde benimde kulüp baskanligi yaptigim Toastmasters International gibi dünya üzerinde 140 ülkede ve 345,000’in üzerinde insana Yonetim becerileri ve Toplum onunde konuşma üzerine eğitim veren bir derneğe uye olmanizi tavsiye ederim. Belki benim düzenlediğim workshoplar gibi bir günde gerekli tekniklerin hepsini öğrenip hizli bir adim atmayacaksiniz ama haftalik ya da iki haftada toplanan bu kulüplerde yavaş ama emin adimlarla ihtiyaç duyduğunuz teknikleri öğrenip, herkesin birbirini desteklediği güzel bir ortamda defalarca bu öğretileri uygulama sansi bulacaksiniz.


Firsatiniz ve imkaniniz varsa bence ikisini de yapin, böylece kendinize olan güveniniz artacak, korkunuzun zamanla dagildigini göreceksiniz. Sizin için hayati onem tasiyan bir konuda direk konuşma yapmak yerine kucuk alistirmalarla kendiniz geliştirip hazırlayabilirsiniz.


2.Hazirlik herseyin anahtaridir, sunumlarınızdan once iyi hazirlanin


Nasil ki herhangi bir yatirim ve girisim karari almadan once hedef kitle, risk analizleri yapıyor ve işletme planlari oluşturmak zorunda kaliyorsak, herhangi bir sunum yapmadan once de hazirlik yapmak durumundayiz.


Bu konuda dikkat etmeniz gereken hususlari kisaca soyle özetleyebiliriz;


a. Konusma yaptiginiz topluluğu tanımak.

Konusmaniza yoğunlaşmadan once kime yapacaginizi, konuya ne kadar hâkim olduklarini, nelerin onlari motive edeceğini bilmeniz size avantaj saglayacaktir. Sonucta sizin ne söylediğiniz kadar sizi dinleyen insanlarin beklentilerini bilmek ve onlari tanımak bag kurmanizi kolaylastirir.


b. Başarılı konuşmacıların videolarini izleyin

Bu politikacılar olduğu gibi Ted gibi profesyonel konusmacilarin yeraldigi videolar da olabilir. Seslerini nasil kullandiklarini, ton ayarlamalarini, vücut dillerini, konuşma hizlarini, sahne kullanimlarini anlamaya ve kendinize uygulamaya calisin.


c. Sunumunuzu özetleyin

Sunumunuz on dakika ya da yârim saat olabilir. Herkesin butun konusmayi anlamasini ya da aklinda tutmasini bekleyemezsiniz. Bu yüzden oncelikle sizi dinleyenlerin almasini beklediğiniz mesaji ya da hatirlamasini istediğiniz noktalar etrafında konusmanizin ana fikrini oluşturun. Ustune ne eklerseniz ekleyin bu ana fikrin etrafında olusturmaniz hem mesajlarinizin anlasilmasi, konusmanin dagilmamasi hemde etkili olmasina yârdim edecektir.


d. Sunumunuza mesajınızla ilgili arastirma verileri ya da istatistiki bilgiler ekleyin

Ama sakin fazla bilgiyle bogmayin. Buradaki kıstas kisaca, eger siz o bilgileri aklinizda tutup sunumunuzda notlarınıza bakmadan paylasamiyorsaniz, fazla bilgi sunuyorsunuz demektir. Ideal orandaki bilgileri paylaşmak konusmaniza inandiricilik katacaktır.


Arastirmalar konuşma aralarina akillica serpiştirilen veri ve istatistiklerin, konusmanin izleyenlerin aklinda kalma oranini 20 kat arttiracagini ortaya cikarmistir.


e. Kendinize sunum yapin

Konusmanizi sesli olarak okuyarak oncelikle zamanlamayi ayarlamayi, sonra mimik, ses tonu, hareket ve vucud dili kullanimlarini ekleyerek tekrarlayin. Boylece konusmanizin akis hizini, değişik yöntemler kullanarak mesajinizin etkisini arttirma, gereksiz yer tutan bolumlerini cikararak ideal metni ve bunu hitabetinize uyarlamayi öğreneceksiniz.


f. Sunumun kendisi

Bu noktada genelde konusmanizi ezberlemeniz önerilir ama ben konusmanizi bir hikaye gibi gorup hikayeye hakim olmanizin oneminin altini çizmek istiyorum. Sunumunuzu bir hikaye düzeninde hazirlarsaniz, konudan dagilmaz, daha akici ve etkileyici bir konuşma yapabilirsiniz.


Hikaye seklinde bir akicilikta oluşturulmayan her metin ezberlenmesi zor bir işkenceye dönecektir. Muhtemelen sunum sirasinda belli bolumlerini unutacak ya da önemli noktalari atlayacaksiniz, bu nedenle hem konuşma ritminiz hemde konsantrasyonunuz bozulacaktır.

Bunun en önemli sonucu olarak mekanik tonda monoton bir konuşma yapmak zorunda kalacaksiniz ve emin olun devamli notlarınıza bakmak zorunlulugu hissedeceksiniz.


g. Sunum yapacaginiz yeri taniyin

Vaktiniz ve imkaniniz varsa konusmanizi sunum yapacaginiz odada pratik etmeye calisin. Bu hem heyecaninizi azaltacak hem odaya hakim olmanizi ve sunum esnasinda sahneyi daha etkili kullanmaniza yardimci olacaktır. Eger sunumuz projektör ya da bilgisayar üzerinden ekrandan yapilacaksa, kullanilan techizati anlamak ve test etme imkaniniz da olmuş olur.


3.Konusurken Otantik Olun


Insanlar sizi dinlerken anlattiklariniz kadar sizi de tanımak isteyecektir. O yüzden olmadiginiz birisi gibi davranmak yerine sanki tanidiginiz biriyle sohbet ediyormuş gibi doğal ve kendiniz olmaniz konusmanizin etkisini de arttiracaktir.


Sunumunuz boyunca gulumsemeyi ve izleyicilerinizle devamli olarak goz temasinda bulunmaya ozen gösterin. Bu sizi daha doğal bir konusmaci yapacaktır. Sunum sirasinda bazi bolumleri unutabilir, takılabilir ya da yanlis söyleyebilirsiniz. Boyle durumlarda paniklemek yerine arkadaslarinizla konuşurken diliniz sürçerse ne yapiyorsaniz aynisini yapin, yani gülümseyip kaldiginiz yerden birsey olmamis gibi devam edin. Emin olun kimse farketmeyecektir ya da umursamayacaktır.


Eger asiri derece gergin ya da heyecanliysaniz, her dinleyici grubuna yapmanizi tavsiye etmemekle beraber bunu ilk baslangicta ama cok uzatmadan ve tekrarlamadan heyecanli olduğunuzu belirtebilir hatta uygunsa bunu bir saka ile anlatabilirsiniz. Bu hem dinleyicilerin size karsi daha anlayisli olmasini sağlayacak, hemde sizi rahat hissettirecektir.


4.Isinize duyduğunuz tutkuyu ve heyecani sunumlarinizda gösterin


Public Speaking yani insanlar onunde konusmayi sevmiyor olabilirsiniz hatta sizi asiri derecede stres altina aliyor da olabilir; ama eminim ki isinizi seviyorsunuz. O halde bunu sunum / konusma yapmak olarak degilde isinize duyduğunuz tutkuyu, alanınızdaki deneyim ve tecrübenizi karsinizdaki insanlarla paylaşmak için iyi bir firsat olarak gorup yaklasin. Eminim ki kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.


Sizi dinleyenlerin sizden neler öğreneceklerini duşunun hatta bu konusmayi neden yaptiginizi duşunun; isinizi geliştirmek, urun ve hizmeti satmak, yeni müşteriler kazanmak belkide isinizi geliştirmeniz için cok önemli olan finansal desteği elde etmek?


Konusmanizi bu fikir çercevesinde olusturusaniz isinize duyduğunuz baglilik ve tutku one cikacak hata yapsanizda kimse farketmeyecektir.


5.Topluluk onunde konuşmak tum enerjinizi aliyormus gibi uzun görünebilir ama unutmayin ki konuşma bittiğinde duyacaginiz rahatlama herseye değer.


Bazen bes dakikalik konuşma saatler surmus gibi gelebilir, unuttuğunuz bolumler, dil sürçmeleri, terleme ve stres sizi bu düşünceye iter. Aslinda zaman hepimize eşit davranir ve hep ayni hizda ilerler; yani size ozel bir iltimas ya da acimasizlik yapmaz. Bu sadece bizim hissettiğimiz bir yoğunluktur bu yüzdende zamani düşünmek yerine bu grup onunde bir daha ayni sansi elde edemeyeceğinizi düşünerek vermeye calistiginiz mesaja odaklanin.


Konusmaniz ya da sunumunuz istediğiniz gibi geçmemiş olabilir, boyle zamanlarda yasadiklarinizi dusunup üzülmek ve utanmak yerine, insanlarin onunde konuşma yapabildiğiniz için kendinizle gurur duyup, bu tecrübeden dersler cikarip bir sonraki konusmanizda daha iyi olacaginiz üzerine yogunlasin.


Basarilar!


Hospitality Code olarak, is hayatinda en cok kullanilan sunumlardan derlenen uygulamali prezentasyon sunum teknikleri, Sunum hazirlama teknikleri, hikaye anlatim teknikleri ve Public Speaking üzerine herkese acik workshoplar ve sirketlerin ihtiyaçlarına gore düzenlenen eğitim programlariyla sizleri ve personelinizi kendine güvenli ve ozgun konusmacilar olarak gelişmenize yardimci olmaktan mutluluk duyacagiz.


Egitim seminer ve kurslarimizla ilgili daha detayli bilgi almak isterseniz harundagli@hospitalitycode.com adresime email atarak bana ulaşabilir yada bu link üzerinden websitemizi inceleyebilirsiniz.

55 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page